onsdag 6 januari 2016

Seriestripp: Socialkonstruktivistiskt lärande i hemmet...



Under en vanlig vardag hemma hos dagens barnfamiljer håller alltid barnen i mobilen, surfplattan eller gör någonting som tyder på att de härmar oss vuxna.
Familjens barn härmar alltid händelser utifrån en vardags situation från familjen och förvandlar det till deras lek. T.ex. att de kör bil som pappa eller mamma eller att de sitter framför deras smart tv som har en wireless internetuppkoppling, de trycker på Youtube appen, skriver vad de vill titta på sedan kör de igång sin lek!
Personligen blir jag häpen varje gång man observerar barn hur de leker, men barnen handlar som teoretikern John Dewey: "learning by doing", hävdar i litteraturen (Phillips & Soltis, 2014).   



Vad anser du om ett barns utveckling, behövs de digitala verktygen hemma eller kommer tiden som ges i skolan att räcka till för att barnet ska kunna behärska dessa digitala verktyg?

Källa:Phillips, D. C., & Soltis, J. F. (2014). Perspektiv på lärande. Lund:Studentlitteratur.

3 kommentarer:

  1. Fin seriestripp! Jag håller med dig, barn tar efter de vuxna. Learning by doing anser jag är ett av flera bra sätt att lära sig på.

    Jag tror inte att de digitala verktygen är ett måste för barn att ha hemma då de lär sig väldigt snabbt så det skulle nog räcka med den tiden de får i skolan.
    Men idag så har ju nästan alla ett eller flera digitala verktyg hemma och det är ett plus. Då kan den tiden det tar att lära sig verktyget gå till något viktigare.

    SvaraRadera
  2. bra seriestripp! Ja, barn tar verkligen efter, man får tänka på vad man säger och gör! nja, jag tycker det är onödigt att små barn använder digitala verktyg men däremot tror jag att det är en fördel att ha det när barnen blir äldre för att "hänga med". Vi lever ju trots allt i ett samhälle som kräver att vi har kunskap inom det digitala.

    SvaraRadera
  3. Frågan om digitala verktyg i hemman bör nog inte fokuseras på OM, utan HUR de används och det gäller för övrigt även allt annat också. Ditt exempel på bilkörning är talande. Alla barn (i alla fall på landet) åker rätt mycket bil och ingen ifrågasätter att de gör det men föräldrarnas körstil kan, om den är riktigt dålig, tas upp av samhället runtomkring. Likadant bör vi reagera om datoranvändning. Idag är datorer en naturlig del av vardagen och jag tror inte att det skadar att barn har tillgång till dem, snarare tvärtom. Men det är viktigt HUR de används. Det är till exempel väldigt bra om barnen använder datorn till att googla på giraffens matsmältningssystem (som min dotter gjorde för några år sedan) eller om man blir sittande hela dagarna framför spel. Där är föräldrarnas sätt att använda datorerna helt avgörande som förebild, på samma sätt som läsande föräldrar får läsande barn och pojkar som växer upp med en farsa som misshandlar mamman ofta själva blir hustrumisshandlare när de växer upp.

    SvaraRadera