Jag var nog inte ensam om att tycka att Thomas Saars föreläsning var toppen. Visst var jag redan medveten om det han tog upp, men han fördjupade min kunskap och mina tankar.
Men en tanke som tog tag i mig, det var att man normalisera allt som sticker ut. Självklart ska vi göra det, men hur ska vi normalisera sådant som är “udda” från dagens norm?
Jämställdhetsmålet är skolans centrum, men hur ska läraren “aktivt och medvetet” främja kvinnor och mäns lika rätt och möjligheter? (Hedlin, 2006, s 21)
Hur skulle du agera om en dag en kille i den klass du har hand om, att han kommer in i klassrummet i en klänning?
För mig ska en kille kunna ha en klänning (vad som helst egentligen som anses “feminint”), och det ska vara exakt som om en tjej kommit in i den. Men ska jag då säga till pojken “Åh vilken fin klänning du har på dig”? Eller är det egentligen att peka ut honom?
Eller ska jag istället som vanligt säga “Godmorgon/Hej”? Som är något jag alltid brukar göra, som om det vore vilken annan dag som helst.
Jag föredrar nog det sistnämnda, för är inte det normalt? Eller?
Sedan om det skulle uppstå något i klassrummet eller någon annanstans, så kommer jag självklart ta tag och prata om det för alla. Men vem säger att klasskompisarna kommer reagera?
Men angående min reaktion över killen och hans klänning, väger inte den väldigt mycket? Om jag skulle uppmärksamma killens klänning och att han har en på sig. Och skulle inte det också ge honom rampljuset inför alla andra då? Är det inte som att peka ut honom?
Visst man kanske är sådan som person, att man ger komplimanger till elevernas kläder, då kanske det är lite annorlunda. Det kanske är ett “normalt beteende” att man då ger en komplimang angående klänningen. Men anledningen till denna fundering är för att jag själv är inte sådan som person.
Hoppas ni fann mina hundratals frågor uppiggande, och att de fick er att börja fundera på: hur ska man normalisera något?
Källa: Hedlin, M. (2006) "Jämställdhet- en del av skolans värdegrund"