På urplay.se finns en tv-serie som heter ”Lärlabbet”. Den beskrivs som en serie för lärare, med lärare, av lärare. Tanken med serien är att den ska bidra till reflektion och handlingskraft hos pedagoger kring lärandeprocesser och visa att det ständigt finns möjligheter till yrkesutveckling. Det senaste avsnittet sändes igår och handlar om att erövra läraryrket. I avsnittet (klicka på länken nedan) får vi möta lärare som kommit olika långt i sin yrkesbana samt en lärarstudent och dennes vfu-handledare. Avsnittet och lärarnas samtal tar sin utgångspunkt i två frågor: varför vill man bli lärare? Och vilka egenskaper behövs som lärare?
UR: Lärlabbet - att erövra yrket
I kapitel 13 i boken ”Läraryrkets många ansikten” skriver författarna följande om den framtida lärarrollen: ”Vi vill omigen betona att lärare inte är färdiga när de tar sin lärarexamen. För att bli en skicklig lärare krävs att man fortsätter fortbilda sig genom hela yrkeslivet, både inom ämnet och inom de mer övergripande delarna. Att samhället förändras kräver också en lärare som förändras, ett livslångt lärande.” (s 298)
Jag
tror att det som har betydelse för formandet av en god läraridentitet och bli en bra lärare
bland annat handlar om att utveckla en relationell kompetens (förmåga att bygga goda relationer till
elevgruppen), en ledarkompetens (förmågan att leda och lära) samt
en didaktisk kompetens (d v s ha kunskap om och känna förtrogenhet för hur lektioner planeras, verkställs
och utvärderas). Det är en av många viktiga delar i det livslånga lärandet som lärare.
Med utgångspunkt i UR-klippet och ovanstående citat från kurslitteraturen; hur resonerar du kring följande fråga:
- Hur upplever du att den framtida lärarrollen ser ut ifråga om utmaningar och möjligheter? Vilka egenskaper behövs som lärare, anser du?
Källa: Brynolf, M. et al. (2012). Läraryrkets många ansikten. (3., [delvis omarb. uppl.]). Stockholm: Liber.